Съоснователят на Atlas Agro Science LTD доц. д-р Дияна Дерменджиева получи специална покана за участие в безплатен обучителен семинар на тема “Ноу-тил и земеделски практики в полза на климата и околната среда”. Събитието се осъществи в град Добрич в комплекс “Простор”, а денят на провеждането му съвпадна с този на откриването на изложението „Селското стопанство и всичко за него“.

Основният фокус на обучителния семинар беше устойчивостта в българското земеделие. Сред ключовите теми се отличиха:

  • Решаването на проблемите със засушаването;
  • Правилното реализиране на екологичен преход, без да се стига до понижаване на добивите;
  • Почвата и микроорганизмите в нея, които помагат за изхранването на културите и за подобряването на техния имунитет;
  • Многобройните ползи от компоста и как лесно можем да си направим собствен такъв;
  • Древни практики от зората на земеделието, приложими и днес;
  • Как Ноу-тил намалява стреса от неблагоприятни климатични условия (сухи или твърде дъждовни години).

Освен че взе участие както в панелните дискусии, така и в неформалните разговори между заинтересованите присъстващи, доцент Дерменджиева имаше възможността да представи

богатия опит на компанията ни в работата по въвеждането на екологични иновации на българския пазар и подпомагането на родните общини да предприемат важни стъпки в посока на своето “зелено” развитие. Научният експерт не пропусна да разясни подробно на какво се дължи високата ефективност на продуктовата гама и решенията, които Atlas Agro Science предлага. Също така доцент Дерменджиева сподели полезни концепции за справяне с основни препятствия в земеделието у нас и разкри основополагащи насоки за по-целесъобразно развитие пред  производители, агрономи, студенти и любители.

Участието на Atlas Agro Science LTD в лицето на доц. д-р Дияна Дерменджиева в това събитие се осъществи в изпълнение на Дейност 4 „Demo days – End – user testing“ по проект „Innovative multicomponent plant biostimulant from sewege sludge“ („Иновативен многокомпонентен растителен биостимулант от утайки от отпадъчни води“), изпълняван с финансова подкрепа предоставена от Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021 по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия“.