Денят на Земята, честван ежегодно на 22 април, насочва вниманието на над 1 милиард души към необходимостта от опазването на планетата, която наричаме свой дом, както и на всички форми на живот на нея. Имаме основание да смятаме, че родината ни е била една от първите държави, които са се опитали да официализират подобен празник.

ден на земята

Атлас празнува деня на Земята

 

В България Денят на Земята се отбелязва за първи път на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния Земеделски Институт в Рим – Де Микелис.

 

За първи път Денят на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

 

Опазването на планетата ни вече не е красива приказка, която си разказваме веднъж годишно. Ние в Атлас полагаме ежедневни усилия да се грижим за природата чрез принципите на кръговата икономика! Оползотворяваме вредните за околната среда вещества, превръщайки ги в полезни и обогатяващи почвите и растенията биопродукти! Ние не само предлагаме решение на редица екологични проблеми, но и създаваме условия за развитието на по-чисто и устойчиво бъдеще за всички ни!

 

Земята е нашият дом – нека я пазим заедно!