0

Количка

Инициативата е на Изпълнителна агенция за насърчаване на МСП и на платформата „Български иновационен форум“, която обединява десетки иноватори, инвеститори, финансови институции, стърт-ъп проекти, представители на бизнеса, науката, политиката и гражданското общество.

Приемането на Новата европейска иновационна програма (New European Innovation Agenda) е повратен момент за науката и иновациите в България и региона. Насочена е към свързване на местните екосистеми за иновации, създаване на нови работни места и подкрепа за стартиращи компании с оглед на реализация на пълния им потенциал.

Събитието се проведе на 26 септември 2022 г. от 10 ч. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, а в откриващия панел участие взеха Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, ръководителят на отдел „Иновационна политика и достъп до финансиране“ към ЕК Андраш Инотай, директорът на Европейския институт по иновации и технологии Мартин Керн, Кийт Секуейра от Европейския иновационен съвет, както и Антоанета Кръстева, директор на Главна дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ към ЕК.

В отделните панели участниците говореха по теми като свързване на иновационни екосистеми; ангажиране на таланти; подобряване на съществуващите политики; регулаторни рамки и достъп до финансиране. Също така бяха представени различни възможности за българските предприемачи и стартиращи компании как най-пълноценно да се възползват от механизмите на „Новата европейска иновативна програма“.

Екипът ни е изключително благодарен за поканата да гостува на събитието, което беше наистина полезно за разширението на нашата визия за бъдещето.